Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Δημόσια Διοίκηση – άρση μονιμότητας ή ανεξαρτητοποίηση;

Πικρές Αλήθειες. Του Απότα Δημήτρη (dimapotas@gmail.com)

  1. Είναι αλήθεια ότι, η δημόσια διοίκηση αντί να είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και προόδου, αποτελεί τροχοπέδη και ανασταλτικό παράγοντα στην όποια προσπάθεια γίνεται για ανάπτυξη και πρόοδο.
  2. Είναι αλήθεια ότι, η δημόσια διοίκηση αντί να εξυπηρετεί τον πολίτη, για χάρη του οποίου υπάρχει, έχει μεταβληθεί σε ένα βραδυκίνητο, και δύσκαμπτο οργανισμό καταταλαιπώρησής του.
  3. Είναι αλήθεια ότι, η δημόσια διοίκηση χρησιμοποιήθηκε και κατά κόρον χρησιμοποιείται ως μηχανισμός στήριξης του κόμματος που βρίσκεται στη κυβέρνηση.
  4. Είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιήθηκε για αμφιβόλου αποτελέσματος πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας προκαλώντας, άλλα δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως η διόγκωση του αριθμού των υπαλλήλων και η υπέρ του δέοντος αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας.
  5. Είναι αλήθεια ότι, όποια προσπάθεια γίνεται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού προσκρούει σε παλαιοκομματικές και γραφειοκρατικές αντιλήψεις, όπως για παράδειγμα το ΑΣΕΠ, που υπονομεύεται με διάφορους τρόπους (συνέντευξη, κ.α.)
  6. Είναι αλήθεια ότι, η επιμόρφωση των υπαλλήλων που είναι αναγκαία για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, δεν γίνεται βάσει των αναγκών της δημόσιας διοίκησης, και με στόχο τη βελτιστοποίηση των ικανοτήτων των υπαλλήλων αλλά με στόχο την απορρόφηση και μόνο κοινοτικών κονδυλίων.
  7. Είναι αλήθεια επίσης ότι, δεν κυριαρχεί στη δημόσια διοίκηση η αξιοκρατία, αντί αυτής καλά κρατεί η πελατειακή αντίληψη περί προαγωγών και τοποθετήσεων.
  8. Είναι αλήθεια ότι, υπάρχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, οι διατάξεις του όμως είναι, ουσιαστικά, υπό αναστολή αφού εφαρμογή έχουν μόνο τότε που εξυπηρετούν τα με στενή έννοια πολιτικά (πελατειακά) συμφέροντα.
  9. Είναι αλήθεια ότι, ο δημόσιος υπάλληλος που δεν είναι θαμώνας προθαλάμου πολιτικού, ή άλλου «κέντρου πίεσης» θεσμικού ή μη, δεν «βλέπει» προαγωγή, ή τοποθέτηση, σε θέση ανάλογη των προσόντων και των δεξιοτήτων του.
  10. Είναι αλήθεια ότι, η ευθυνοφοβία, η δυσκαμψία και η απροθυμία εξυπηρέτησης είναι χαρακτηριστικά που συναντά ο πολίτης σε μεγάλο βαθμό, όταν έρχεται σε επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες.
  11. Είναι αλήθεια ότι, η υπάρχουσα πελατειακή κατάσταση όπου «όλα παζαρεύονται», αποτελεί κατάλληλο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν η διαφθορά, και η αδιαφάνεια.
  12. Είναι αλήθεια ότι, οι αμοιβές στο δημόσιο τομέα είναι σε μεγάλο βαθμό αρκετά μεγαλύτερες από αυτές του ιδιωτικού τομέα, όμως υπολείπονται κατά πολύ από αυτές των ευρωπαίων συναδέλφων τους, και αγγίζουν τα όρια της φτώχιας.
  13. Είναι αλήθεια ότι, τελευταία επιχειρείται να «περάσει» στη κοινή γνώμη, πως η μόνη λύση, πανάκεια, στο πρόβλημα είναι η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, προκαλώντας κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  14. Είναι αλήθεια ότι, στη χώρα της «Πλατείας Κλαυθμώνος» δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι, που ανάγκασαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να θεσπίσει την μονιμότητα των Δημοσίων υπαλλήλων, παρ’ όλο που πέρασε από τότε σχεδόν ένας αιώνας.
  15. Είναι αλήθεια ότι, θέλουν να αυξήσουν την πελατεία των προθαλάμων των πολιτικών γραφείων τους, όπου επαίτες δημόσιοι υπάλληλοι θα προσέρχονται ικέτες στην μεγαλοψυχία τους.
  16. Είναι αλήθεια ότι, ότι δεν έχουν την θέληση και το πολιτικό σθένος να δουν το πρόβλημα κατάματα, δεν θέλουν μια Ανεξάρτητη Δημόσια Διοίκηση, σύγχρονη ευέλικτη και αποτελεσματική, πραγματικό εργαλείο, ανάπτυξης και προόδου της χώρας, όπου η εκλεγμένη κυβέρνηση θα χαράσσει πολιτική, και η Ανεξάρτητη Δημόσια Διοίκηση θα την υλοποιεί.

1 σχόλιο:

neoinileias είπε...

Η Bild φιλοξενεί συνέντευξη με τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος προτείνει να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες μόνο στην Ελλάδα

http://neoinileias.blogspot.com/2008/03/blog-post_4765.html