Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Θέσεις-αντιθέσεις: Ο Ελ. Βενιζέλος και οι ευθύνες για τη Μικρασιατική καταστροφή




Θέσεις-αντιθέσεις: Ο Ελ. Βενιζέλος και οι ευθύνες για τη Μικρασιατική καταστροφή
Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ανοίγει το διάλογο για την απόφαση του Ελ. Βενιζέλου το 1919 να στείλει στρατό στην Σμύρνη.
(294 σχόλια)

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι ευθύνες για τη Μικρασιατική καταστροφή
Του Πάσχου Μανδραβέλη
Η απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1919 να στείλει στρατό στην Σμύρνη, ικανοποιούσε δύο ανάγκες της εποχής. Αφενός, η νικήτρια δυτική συμμαχία Αντάτ χρειαζόταν ετοιμοπόλεμο στρατό, για να αστυνομεύσει την περιοχή της Σμύρνης (βάζοντας ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και αφετέρου εξυπηρετούσε τον στόχο της Μεγάλης Ιδέας που στοίχειωνε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό από τον 19ο αιώνα.
Η ιστορία όμως δεν εξελίχθηκε κατά τους ελληνικούς πόθους και τους πρώιμους συμμαχικούς στόχους. Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, μαζί με το φούντωμα του κινήματος των Νεότουρκων υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ και μαζί με τη διεύρυνση του μετώπου προς ανατολάς οδήγησε την ελληνική εκστρατεία σε καταστροφή. Οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας εκδιώχθηκαν και η Μεγάλη ιδέα χάθηκε στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922.
Έκτοτε οι γνώμες για το παράτολμο εγχείρημα του Ελευθερίου Βενιζέλου διίστανται. Έπρεπε παρά τους εμφανείς -και διακηρυγμένους από πολλούς- κινδύνους να στείλει στρατό στην Μικρά Ασία. Υπήρχε τρόπος να περιοριστεί το μέτωπο στα παράλια ή η επέκταση του στην ενδοχώρα και συνεπώς η ήττα του ελληνικού στρατού ήταν αναπόφευκτη;
Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή υπήρξε ένα κομβικό σημείο στην ελληνική ιστορία και η συζήτηση γι' αυτή συνεχίζεται και από τις στήλες της «Καθημερινής».

Πείτε μας τη γνώμη σας

περισσότερα στη διεύθυνση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_06/05/2009_1288489

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Απότα Δημήτρη

Άραγε θα αναζητούσαμε σήμερα ευθύνες από τον Ελευθέριο Βενιζέλο άν το 1922 δεν συνέβαινε η Μικρασιατική καταστροφή; Όχι βέβαια, δεν αναζητάμε ευθύνες από τον μεγάλο ηγέτη, γιατί απελευθέρωσε τη Μακεδονία, την Ήπειρο τα νησιά του Αιγαίου και τη Δυτική Θράκη. Γιατί σήμερα ζητάμε λοιπόν ευθύνες για μια καταστροφή που επήλθε από τα λάθη και τις εγκληματικές πολιτικές των αντιπάλων του;
Μήπως ήταν η πρώτη ή η τελευταία φορά, που η βασιλική οικογένεια των Γλύξμπουργκ έφερε καταστροφές στην Ελλάδα; ο πόλεμος του 1897, ο εθνικός διχασμός του 1916, η Μικρασιατική καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, ο Εμφύλιος πόλεμος, η χούντα των συνταγματαρχών, η εισβολή και η διχοτόμηση της Κύπρου, ήταν ορισμένα από τα ολέθρια αποτελέσματα της πολιτικής της βασιλικής δυναστείας στην Ελλάδα.
Τις ευθύνες αυτές θα πρέπει να αναζητήσουμε σήμερα και να αποδώσουμε τη δόξα που του πρέπει του μεγάλου πολιτικού, οραματιστή και εθνάρχη ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, του ιδρυτή της σύγχρονης ΕΛΛΑΔΑΣ.
Σχολίασε ο/η ΑΠΟΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ | 18:31:59, Μάιος 12th, 2009