Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

σαλάχι 15 κιλών



Παρασκευή 14 Αυγούστου του 2009 πρωί 9:30 ψαρεύτηκε με ψαροντούφεκο 90 δελφινιέρα Ταϊτιέν στην περιοχή Παραλία Δικέλλων Αλεξανδρούπολης σε βάθος 6-7 μέτρων περίπου σαλάχι βάρους περίπου 15 κιλών, από τον υποφαινόμενο.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Θέσεις-αντιθέσεις: Ο Ελ. Βενιζέλος και οι ευθύνες για τη Μικρασιατική καταστροφή




Θέσεις-αντιθέσεις: Ο Ελ. Βενιζέλος και οι ευθύνες για τη Μικρασιατική καταστροφή
Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ανοίγει το διάλογο για την απόφαση του Ελ. Βενιζέλου το 1919 να στείλει στρατό στην Σμύρνη.
(294 σχόλια)

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι ευθύνες για τη Μικρασιατική καταστροφή
Του Πάσχου Μανδραβέλη
Η απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1919 να στείλει στρατό στην Σμύρνη, ικανοποιούσε δύο ανάγκες της εποχής. Αφενός, η νικήτρια δυτική συμμαχία Αντάτ χρειαζόταν ετοιμοπόλεμο στρατό, για να αστυνομεύσει την περιοχή της Σμύρνης (βάζοντας ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και αφετέρου εξυπηρετούσε τον στόχο της Μεγάλης Ιδέας που στοίχειωνε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό από τον 19ο αιώνα.
Η ιστορία όμως δεν εξελίχθηκε κατά τους ελληνικούς πόθους και τους πρώιμους συμμαχικούς στόχους. Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, μαζί με το φούντωμα του κινήματος των Νεότουρκων υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ και μαζί με τη διεύρυνση του μετώπου προς ανατολάς οδήγησε την ελληνική εκστρατεία σε καταστροφή. Οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας εκδιώχθηκαν και η Μεγάλη ιδέα χάθηκε στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922.
Έκτοτε οι γνώμες για το παράτολμο εγχείρημα του Ελευθερίου Βενιζέλου διίστανται. Έπρεπε παρά τους εμφανείς -και διακηρυγμένους από πολλούς- κινδύνους να στείλει στρατό στην Μικρά Ασία. Υπήρχε τρόπος να περιοριστεί το μέτωπο στα παράλια ή η επέκταση του στην ενδοχώρα και συνεπώς η ήττα του ελληνικού στρατού ήταν αναπόφευκτη;
Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή υπήρξε ένα κομβικό σημείο στην ελληνική ιστορία και η συζήτηση γι' αυτή συνεχίζεται και από τις στήλες της «Καθημερινής».

Πείτε μας τη γνώμη σας

περισσότερα στη διεύθυνση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_06/05/2009_1288489

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Απότα Δημήτρη

Άραγε θα αναζητούσαμε σήμερα ευθύνες από τον Ελευθέριο Βενιζέλο άν το 1922 δεν συνέβαινε η Μικρασιατική καταστροφή; Όχι βέβαια, δεν αναζητάμε ευθύνες από τον μεγάλο ηγέτη, γιατί απελευθέρωσε τη Μακεδονία, την Ήπειρο τα νησιά του Αιγαίου και τη Δυτική Θράκη. Γιατί σήμερα ζητάμε λοιπόν ευθύνες για μια καταστροφή που επήλθε από τα λάθη και τις εγκληματικές πολιτικές των αντιπάλων του;
Μήπως ήταν η πρώτη ή η τελευταία φορά, που η βασιλική οικογένεια των Γλύξμπουργκ έφερε καταστροφές στην Ελλάδα; ο πόλεμος του 1897, ο εθνικός διχασμός του 1916, η Μικρασιατική καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, ο Εμφύλιος πόλεμος, η χούντα των συνταγματαρχών, η εισβολή και η διχοτόμηση της Κύπρου, ήταν ορισμένα από τα ολέθρια αποτελέσματα της πολιτικής της βασιλικής δυναστείας στην Ελλάδα.
Τις ευθύνες αυτές θα πρέπει να αναζητήσουμε σήμερα και να αποδώσουμε τη δόξα που του πρέπει του μεγάλου πολιτικού, οραματιστή και εθνάρχη ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, του ιδρυτή της σύγχρονης ΕΛΛΑΔΑΣ.
Σχολίασε ο/η ΑΠΟΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ | 18:31:59, Μάιος 12th, 2009

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Ο.Λ.Α. τα χαρατσώνω


Ο.Λ.Α. τα χαρατσώνω

του Δημήτρη Απότα dimapotas@gmail.com,


Ο ελληνικός λαός εδώ και πολλά χρόνια πλήρωσε και πληρώνει από το υστέρημά του για έργα υποδομής που θα φέρουν την ανάπτυξη και την ευημερία στον τόπο για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Ένα μεγάλο και φιλόδοξο έργο υποδομής ήταν η κατασκευή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με στόχο να γίνει πύλη εισόδου και εξόδου θαλασσίων μεταφορών από και προς τις παρευξείνιες χώρες και όχι μόνο, λειτουργώντας συμπληρωματικά ή ακόμα και ανταγωνιστικά με τη θαλάσσια δίοδο των στενών του Ελλησπόντου.

Όμως από το 2004 και μετά αυτό το μεγαλεπήβολο έργο έχει πέσει σε αδράνεια και δεν γίνεται τίποτα, για να ολοκληρωθεί, ούτε από την μεριά της κυβέρνησης υπάρχει ενδιαφέρον αφού δεν χρηματοδοτεί την περαίωση των εργασιών, αλλά ούτε και από τη μεριά των διορισμένων, από την κυβέρνηση, μελών της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, γίνονται ενέργειες για την αξιοποίηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, και την εξεύρεση λύσεων.

Ακόμα και τα πλοία που κάποτε έδιναν ζωή στο λιμάνι, μεταφέροντας τα προϊόντα της γης του Έβρου, έχουν ανακρούσει πρύμνη εδώ και καιρό, εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων της Ν.Δ (π.χ ΚΥΔΕΠ κ.α.) και των διορισμένων από αυτήν διοικήσεων του ΟΛΑ.

Το μόνο μέλημά τους είναι να βάλουν «χαράτσι» στον κάτοικο αυτής της πόλης επιβάλλοντας τέλη στάθμευσης για τον χώρο δυτικά του λιμενοβραχίονα, στο χώρο κάτω από το Φάρο.

Αναλώνονται καθημερινά στην κατεύθυνση της εξεύρεσης τρόπων επιβολής του χαρατσώματος, και ο τρόπος ευρέθη, να παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του χώρου σε ιδιώτη με μια αποικιοκρατική προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού, όπου ο ιδιώτης θα μπορεί ανεξέλεγκτα να επιβάλει τέλη στάθμευσης κατά το δοκούν.

Ποιος ξέρει, με τις πολιτικές ξεπουλήματος των λιμανιών που ακολουθούν, Ν.Δ. και ΟΛΑ, αν αύριο ο χώρος αυτός δεν γίνει χώρος «στάθμευσης» κοντεϊνερς που το ύψος τους θα φτάνει το ύψος του Φάρου!!!;

Αδιαφορούν για το ότι η χερσαία ζώνη του λιμανιού, τους παραχωρήθηκε για να υποβοηθηθεί το κύριο έργο του λιμανιού, πράγμα ανύπαρκτο σήμερα.

Το ότι ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού για να φτιάξουμε λιμάνι σύγχρονων προδιαγραφών, που να αποτελεί πόλο ανάπτυξης της περιοχής δεν τους ενδιαφέρει.

Δεν δαπανήθηκαν, όμως, τόσα χρήματα για να γίνει χώρος στάθμευσης, ο οποίος θα μπορούσε να κατασκευασθεί με πολύ λιγότερα !!! χρήματα.

Η αγωνία τους ήταν και είναι να εμφανίσουν, μόνο έσοδα, ακόμα και αν αυτά προέρχονται από την αφαίμαξη του κάτοικου της Αλεξανδρούπολης, ώστε να δικαιολογούν τους παχυλούς μισθούς τους.

Αδιαφορούν και αντιμετωπίζουν με ειρωνεία προτάσεις του μόνου αρμόδιου, εξ αντικειμένου, φορέα, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, και τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα.

Όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, ο λαός αυτής της πόλης θα αντιδράσει και θα ξεσηκωθεί αν του επιβληθεί με το στανιό ακόμα ένα χαράτσι, δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια! Φτάνει πια ο εμπαιγμός! Όχι άλλο χαράτσι!

«Αίσχος Αρχείοι» !

Αν θέλετε παχυλούς μισθούς θα πρέπει να «ιδρώσετε την φανέλα σας»

Αν θέλετε να έχετε έσοδα θα πρέπει να ανασκουμπωθείτε και να εργασθείτε στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των εργασιών του λιμανιού και παράλληλα στην κατεύθυνση της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του λιμανιού, που αποτελούν το μεγάλο κεφάλαιο αυτής της πόλης και των κατοίκων της.

Είναι καιρός πια οι πολιτικοί και οι φορείς αυτής της πόλης και του Νομού, με τη στήριξη των κατοίκων αυτής της περιοχής να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα και δυναμισμό από την πολιτεία να επαναπροσδιορίσει την κυριότητα χρήσης αυτού του συγκεκριμένου χώρου, και να αποδοθεί στους φυσικούς κυρίους αυτού, δηλαδή στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου.