Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ;

Χαράτσι στο «κατώφλι» της πόλης

Του Απότα Δημήτρη e-mail: dimapotas@gmail.com

Με αγανάκτηση και οργή ο λαός της Αλεξανδρούπολης βλέπει να περιφέρονται στα τοπικά κανάλια νεόκοποι πασάδες και να προσπαθούν, με σαρδόνιο χαμόγελο, να μας πείσουν πώς για το καλό μας, «άκουσον άκουσον», θα πρέπει να πληρώνουμε χαράτσι για χρήση χώρου, που βρίσκεται, στο «κατώφλι» της πόλης.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ιδιωτική εταιρεία ΟΛΑ είναι μια εταιρεία η οποία επένδυσε κάποια κεφάλαια και ότι σκοπός της είναι το κέρδος «παντί τρόπω», ακόμα και χαρατσώνοντας τους πολίτες αυτής της πόλης, αντί της μεγιστοποίησης της προσπάθειάς τους να εξεύρουν τους απαιτούμενους πόρους για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του λιμανιού, το οποίο θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της πόλης και όχι ως ένας ακόμα δυνάστης.

Ένας «δυνάστης» ο οποίος, αφού «κατέκτησε» τον χώρο φιλέτο, όλη την παραλία της πόλης, χαρατσώνει τον λαό της για να πληρωθούν οι παχυλοί μισθοί των αργόσχολων «πασάδων και των αυλικών τους».

Αν δεν κάνω λάθος ο αντικειμενικός λόγος της ύπαρξης ενός λιμανιού είναι η παροχή λιμενικών διευκολύνσεων σε εμπορικά πλοία τα οποία μεταφέρουν επιβάτες και εμπορεύματα και από αυτή την δραστηριότητα να προέρχονται τα έσοδα του οργανισμού. Από την μεγιστοποίηση των δραστηριοτήτων αυτών θα εξαρτηθεί αν θα είναι πόλος ανάπτυξης για την πόλη.

Δεν είναι δραστηριότητα παροχής λιμενικών διευκολύνσεων η επιβολή τέλους στάθμευσης σε αυτοκίνητα πολιτών της πόλης, που θέλουν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στην εργασία τους.

Με την τακτική αυτή, και μη επιτρέποντας την αξιοποίηση του χώρου αυτού από τους αρμόδιους θεσμοθετημένους φορείς, από πόλος ανάπτυξης της πόλης, γίνεται βρόγχος που πνίγει την πρόοδο αυτής της πόλης.

Πόλη και πολίτες, που στο κάτω- κάτω «εκχώρησαν» τα δικαιώματά τους, επί του αιγιαλού, σε μια επιχείρηση, που θα είχε ως απώτερο στόχο να είναι μοχλός ανάπτυξης για την ίδια την πόλη. Η επιχείρηση αυτή ούτε ήταν από κληρονομιά ούτε από εξαγορά κάτοχος αυτής της έκτασης ούτε βέβαια κατέβαλε εξ ιδίων κεφαλαίων τα έξοδα για την κατασκευή του λιμένος, τα οποία προήλθαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Άραγε κοστολόγησαν, οι πασάδες του ΟΛΑ, αποτίμησαν σε χρήμα την αξία της γης, που τους παραχωρήθηκε, και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τις εγκαταστάσεις, ώστε να τα αφαιρέσουν αναλογικά από τα τέλη στάθμευσης, που τα επιβάλλουν με το έτσι θέλω;

Άραγε, όταν με το σαρδόνιο χαμόγελο προσπαθούν να μας πείσουν, ότι το ποσό των 300 ευρώ ετησίως είναι ένα ευτελές ποσό το οποίο θα πρέπει αδιαμαρτύρητα να το καταβάλουμε, συλλογίστηκαν, πως για πολλούς από τους συμπολίτες μας, είναι το 50% του μηνιαίου μισθού τους; Σε αντίθεση, ως προς την μηνιαία αποζημίωση του προέδρου του αντιπροέδρου και των μεγαλοστελεχών του ΟΛΑ, που είναι ένα ελαχιστότατο κλάσμα;